Geschiedenis Zuid-korea

Geschiedenis

Korea kent een lange periode van afwisselende koninkrijken. Al in de 2e eeuw voor Christus was er sprake van een beschaafd koninkrijk. Was er eenmaal een koninkrijk, betekende dit een periode van rust. Periodes waarin een koninkrijk niet stabiel aan de macht was, waren periodes vol opstanden, oorlogen en onrust. Vaak nadat een koninkrijk was gevallen ontstond er een grote machtsstrijd tussen welvarende families onderling. Deze periode van wisselende koninkrijken en dynastieën gaat door tot begin 19e eeuw.

De laatste dynastie

De laatste dynastie van Korea was Joseon en had al meer dan 500 jaar stand gehouden. Dit was een periode waarin de cultuur en wetenschap van het land bloeiden. In politiek en economisch opzicht kende de dynastie vele ups en downs. In 1910 wordt Korea ingelijfd in het Japanse keizerrijk, dit betekende een einde aan de lange stabiele periode van Zuid-Korea. Net zoals China en Japan kende Korea een streng kastenstelsel en een streng beleid op handel met het buitenland. Korea wilde export en import beperken en zo min mogelijk afhankelijk zijn van de rest van de wereld. Dit aspect zien we veel terug bij Aziatische landen. Het land was ruim 35 jaar ingelijfd bij Japan. Pas in 1945 door de Japanse overgave werd Korea weer een zelfstandig land. De Japanse periode was een periode van veel verzet. Koreanen konden niet accepteren dat ze onder het Japanse koninkrijk vielen. Vele Koreanen vertrokken naar de Koreaanse eilanden of naar China om vanuit daar verzet te plegen. Vele Koreanen sloten zich aan bij het volksbevrijdingsleger. De onderdrukking van Japan werd erger naarmate Japan bondgenoot werd met Duitsland. Toen Japan eenmaal groot rol speelde in de tweede wereldoorlog werd Korea volledig ingezet ten behoeve van de oorlog. Honderdduizenden werden ingezet als soldaten en vele vrouwen en kinderen werden uitgebuit als slaven.

Nadat Japan was gecapituleerd werd Korea opgedeeld in 2 delen door de bevrijders. Op 8 september 1945 nam de Sovjet Unie Noord-Korea over en viel Zuid-Korea in handen van Amerika. De huidige regering werd aan de kant geschoven. De splitsing werd toen gezien als tijdelijk. Maar vandaag de dag weten we inmiddels dat de splitsing alles behalve tijdelijk is.

De koude oorlog

De Koude oorlog zorgde voor veel oproer in Korea. Het land weer herenigen en onafhankelijk maken as vrijwel onmogelijk door het wantrouwen van de bevrijders. Amerika stelde in 1948 een President aan voor Zuid-Korea. Deze Rhee was een oud Amerikaan wat voor veel tumult zorgde in het communistische Noord-Korea. Spanningen liepen hoog op en uiteindelijk viel in juni 1950 Noord-Korea het zuiden aan. Het leger van Noord-Korea was optimaal gesponsord door de Sovjet unie en was ook vele malen sterker dan het Leger uit het Zuiden. Het Zuiden werd ver terug gedrongen en ondanks de hulp van vele Amerikaanse troepen was Noord-Korea aan de winnende hand. Totdat de VN zich ging bemoeien met de oorlog en het zuiden ging steunen. Noord-Korea werd teruggedrongen en de oorlog nam een andere vorm aan: een grensoorlog. Dit over-en-weer vechten ging nog jaren door. Op 27 juli 1953 werd een staakt het vuren getekend, een soort tijdelijke oplossing om het vechten te laten stoppen. Zuid Koreaanse president Rhee weigerde voor vrede te tekenen. Zo is vandaag de dag nog steeds geen officieel vredesverdrag ondertekend en is de oorlog dus eigenlijk officieel nog niet afgelopen. De grens wordt nog altijd streng bewaakt, en de kans is vrij klein dat Korea ooit nog herenigd zal worden. Regelmatig worden over en weer de spierballen getoond. De grens met Noord-Korea is als toeristische attractie te bezoeken