Eten Zuid Korea

Eetgewoontes

Zuid-Korea heeft ook op het gebied van eten ieder wat wils. Vooral in grote steden kan men zowel genieten van de Aziatische keuken, maar zijn er ook veel westerse eetgewoontes terug te vinden. Seoel is een mooi voorbeeld daarvan. Naast de traditionele eetkraampjes op vrijwel iedere hoek van de straat zijn er ook westerse fastfoodketens en restaurants gericht op westerse toeristen.

Voor de echte reiziger is Zuid-Korea op het gebied van eten een waar plezier. Eten is in de Aziatische cultuur erg belangrijk, met name het diner. Het is een sociale en vooral gezellige gebeurtenis waarbij samenzijn voorop staat. Dit is terug te zien in de gerechten van Zuid-Korea. Vele gerechten zijn voor 2 of meerdere personen en worden samen gegeten.

Junggok markt

De Zuid-Koreaanse keuken is erg geïnspireerd op de Japanse en Chinese keuken. Veel gerechten zijn bereid met rijst, vis, groentes, soja en veel gekruid eten met knoflook en peppers. Net zoals in China en Japan bestaat de Koreaanse keuken vooral uit veel kleine gerechtjes. De zogenaamde Banchans, oftewel bijgerechten, maken de maaltijd. Een typisch Zuid-Koreaans gerecht is Kimchi. Letterlijk vertaalt als gezonken groentes. Het is een pittig gerecht met chilipepers en verschillende groentes en kan op talloze manieren worden bereid. De meeste voorkomende variatie is Kimchi met Chinese kool. Het is een erg populair gerecht in het land en wordt vrijwel altijd geserveerd als bijgerecht. De Koreaanse keuken is simpel maar erg sterk van smaak. De prijzen van de gerechten vallen reuze mee de vele bijgerechtjes zijn vaak erg goedkoop.

Voedsel voor royals

Naast goedkoop en simpel eten, biedt Korea ook het toppunt van luxe. Voedsel voor royals zoals ze het zelf noemen. Deze maaltijden verwijzen naar de manier hoe de dynastieën vroeger aten. Voorbereiding voor deze maaltijden duren vaak uren en de verzorging is tiptop in orde. Dat mag ook wel voor de prijs: maaltijden beginnen vaak bij 200 euro per persoon. Dit is dan wel een compleet verzorgde maaltijd op toplocatie en met persoonlijke obers.

En natuurlijk zoals ieder Aziatisch land betaamd wordt er gegeten met stokjes! Een uiterst lastig karwei voor ons westerse mensen. Maar maakt u zich geen zorgen, de rijst kan ook met een speciale rijstlepel worden genuttigd.